Öfke Kontrolü Veli Bilgilendirme Bülteni

ÖFKE KONTROLÜ VELİ BİLGİLENDİRME BÜLTENİ

Duygu Nedir?

Duygular, bir kişiye veya bir olaya verdiğiniz tepkilerdir. Bir şey bizi mutlu ettiğinde, biri bizi kızdırdığında veya bir şeyden korktuğumuzda duygularımızı açığa vururuz. Tüm insanlar hisseder ve duygular hayatımızın parçasıdır.

Öfke Duygusu

Öfke; doyurulmamış isteklere, istenmeyen sonuçlara ve karşılanmayan beklentilere verilen, son derece doğal, evrensel ve insani bir duygusal tepkidir.

Öfke uygun ifade edildiğinde, son derece sağlıklı ve doğal bir duygudur. Ancak kontrolden çıkıp da yıkıcı hale dönüşürse okul-iş hayatında, kişisel ilişkilerde ve genel yaşam kalitesinde sorunlara yol açar.

Öfke, çok hafif bir tepkiden hiddete kadar farklı yoğunlukta yaşanan bir duygudur. Diğer duygular gibi fizyolojik ve biyolojik değişmelerle birlikte hissedilir. Eğer dinlemeyi biliyorsak, vücudumuz bize öfkeli olduğumuz konusunda bilgi verir.

ÖFKENİN OLASI NEDENLERİ NELERDİR?

1) İlgi çekme isteği,

2) Sözel ifade becerilerinin henüz gelişmemiş olması,

3) Uykusuzluk, yorgunluk, açlık ve hastalık vs.

4) Çocuğun duygularını kontrol edememesi,

5) Anne babanın öfkesini sağlıklı yollarla ifade etmemesi,

6) Öfke durumlarının sonunda istenilen şeyin elde edilmesi,

7) Ebeveyn tutumlarında tutarsızlık olması,

8) Sık sık çocuğu ve isteklerini reddedici yaklaşımlarda bulunup böylece, çocuğun engellenme duygusunu yaşamasına neden olma,

9) Sık sık alay etme, tehdit etme, ad takma, uyarma, göz dağı verme, eleştirme ve azarlama,

PEKİ, ÖFKEYİ ENGELLEMEK İÇİN NELER YAPILABİLİR?

Öfkeli olmadığı anlarda ya da az da olsa sakin kalarak zor bir durumla başa çıktığında onu takdir edin.

Onunla anlaşma yapın. Ya belli bir süre öfkesini dışa vurmamalı ya da anlaştığınız şekillerde öfkesini ifade etmeli. Bu çalışma için aşamalı zaman uygulaması yapabilirsiniz. Örneğin öfkesini önce bir saat, iki saat ve sonra beş saat kontrol etmesi gibi.

Daha sonra çabasını ve gelişmesini takdir edebilirsiniz.

Duygularını fark etmek ve bunu paylaşmak, duygularının kaynağını ve sonucunu gözlemleyebilmek, duyguların yönetilmesinde yardımcı olur. Örneğin; günlük tutmak, ya da resimlerle duygularını anlatmak.

Öfke model alındığı için de öğrenilmiş olabilir. Bu yüzden anne babaların çocuğu için uygun model olması gerekir.

Ev ortamında; sorun çözme ve etkili iletişim becerilerinin kullanılıyor olması öfke kontrolünü olumlu yönde etkileyebilir.

Öfke krizlerinde mola almak, ortam değiştirmek veya nefes egzersizleri yapmak, sakinleştirici durum ve manzaraları zihnimizde hayal ederek canlandırmak gibi teknikler sakinleşmede yardımcı olabilir.

Yayın: 05.03.2021 - Güncelleme: 05.03.2021 15:48 - Görüntülenme: 762